Koryu Uchinadi

Koryu Uchinadi on nykyaikainen tulkinta vanhasta Okinawalaisesta karatesta. Lajin juuret ovat  itä-Kiinan merellä sijaisevalla pienellä Okinawan saarella, joka toimi eräänlaisen taistelutaitojen sulatusuunina aikana, jolloin kamppailutaitoja tarvittiin hengissä selviämiseen. Karaten historia on siis vuosisatoja vanha. Varhaisimmat tiedot Okinawalaisesta kamppailutaidosta tunnetaan aina 1300-luvulta lähtien. Luonnollisesti karaten varhaisemmista vaiheista ei dokumentoitua tietoa ole paljoakaan saatavilla.

Koryu Uchinadi perustuu karatepioneerin ja historioitsijan Patrick McCarthyn 10.dan tutkimuksiin. McCarthy on tutkinut kamppalulajien historiaa ja sisältöjä noin 30- vuotta matkustaen ja asuen Okinawalla, Japanissa, Kiinassa ja muissa Itä-Aasian maissa.

Koryu Uchinadi tarkoittaa vapaasti käännettynä vanhaa okinawalaista kamppailutaitoa. Karaten levittyä Okinawalta Japaniin ja maailmalle harjoittelun pääpaino tuli olemaan ihmisluonteen ja harrastajien fysiikan kehittämisessä sekä kilpaurheilussa. Okinawalainen karate taas keskittyi toimivaan itsepuolustukseen apuvälineenään vanhat liikesarjat eli katat.

Koryu Uchinadissa tehokkaiksi havaitut tekniikat on systematisoitu toimivaksi kokonaisuudeksi. Opetuksessa käytetään moderneja opetusmetodeja ja nykypäivän valmennustietoutta. Tekniikoiden suoritustapaa pyritään jatkuvasti parantamaan kriittisellä ajattelulla ja tieteellisellä lähestymistavalla.

Tämän takia Suomessa harjoiteltavassa Koryu Uchinadissa on mukana vaikutteita myös moderneista lajeista kuten vapaaottelu, lukkopaini ja potkunyrkkeily. Pääpaino on kuitenkin itsepuolustustaidon kehittämisessä. Ylemmillä vöillä tavoitteena on kokonaisvaltainen ymmärrys aseettomasta kamppailusta, sekä taito soveltaa oppimansa tilanteessa kuin tilanteessa.

Koryu Uchinadi sisältää kamppailun pystyssä, maassa sekä muissa mahdollisissa itsepuolustustilanteissa, mm. puolustautumisen aseistautunutta hyökkääjää vastaan. Tekniikkavalikoimaan kuuluvat lyöntien, potkujen ja torjuntojen lisäksi mm. erilaisia kaatoja, heittoja, hallintaotteita, nivellukkoja, kehon luontaisten heikkouksien hyödyntämistä, mattokamppailua jne.

Suomessa Koryu Uchinadi Kenpo Jutsun pääkouluttajan toimii Kyoshi Ante Brännbacka 7.dan.

Lisätietoja löytyy osoitteesta http://www.koryu-uchinadi.fi/.